Položit dotaz do poradny

Poradna lékaře

Položte nám dotaz

V poradně odpovídá MUDr. Daniel Dražan

Souhlasím s podmínkami

Odpovídá: MUDr. Daniel Dražan

Kateřina Horynová

Dobrý den. Prosím mám dotaz ohledně syna 10.let.Syn byl očkován v 5.letech (zaškrt, tetanus,černý kašel) povinné očkování a týden po očkování doma zkolaboval, upadl do bezvědomí, musela přijet rychlá záchranná služba. V nemocnici vyšetření nic neprokázalo.Nikdo nám tedy ani nepotvrdil ani nevyvrátil, že je to díky očkování.Po 4.měsicích od očkování syn prodělal černý kašel. 2 roky na to syn prodělal mononukleozu, našli mu nedomykavost chlopně a pak bohužel i astma... Letos ho čeká další povinné očkování v 10-11let máme strašný strach o syna. Prosím poradíte jak to řešit dále? Děkuji Horynová.

MUDr. Daniel Dražan
24.8.2018

Vážená paní Horynová, obávám se, že z Vaší otázky nelze další postup ohledně vakcíny proti tetanu-záškrtu-černému kašli-dětské obrně přesně stanovit. V případě tzv. encefalopatie po očkování v 5 letech (porucha vědomí, křeče), která nemá stanovenu jinou příčinu a ke které došlo během 7 dní od vakcinace, je další dávka vakcíny kontraindikována (tedy nesmí se podat). Nicméně pokud se jednalo jen o krátkou ztrátu vědomí týden po vakcinaci (která velmi pravděpodobně nebyla příčinou), vakcínu je možné podat. Bez znalosti dokumentace se k této otázce nedá přesněji vyjádřit. Váš syn by měl být řádně očkovaný ostatními vakcínami, tedy měl by mít za sebou 2 dávky MMR vakcíny (proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím), pokud neprodělal plané neštovice, měl by proti nim být očkován, určitě proti chřipce, klíšťové encefalitidě a hepatitidě A.

Pavla Zdeňková

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o konzultaci očkování. Jsem praktický dětský lékař, a obrátili se na mě rodiče 7- týdenní holčičky narozené v Polsku se žádostí o očkování. Dítě je donošené, perinatálně bez pozoruhodností, dle polského očkovacího kalendáře očkované ihned po narození BCG vakcinou a vakcinou proti Hepatitdě B vakcinou EUVAX. Rodina žije střídavě v ČR a Polsku, dlouhodobě pak chtějí žít v ČR. Dítě jsem vyšetřila, jeví se být zcela zdravé, domluvili jsme se, že očkování provedeme dle českého očkovacího kalendářě, t.j. hexavakcinou ve schématu 2+1, vzhledem k tomu, že si očkování hradí sami, si zvolili Infanrix Hexa, k tomu si přejí naočkovat i Prevenar 13, a Rotateq. Mohu očkování zahájit již od 9. týdne věku? Jaká reakce po BCG je ještě přípustná, když zahajuji očkování hexavakcinou. Z dostupných informací mi není známo, že by matka byla HBsAg pozitivní. Děkuji

MUDr. Daniel Dražan
20.8.2018

Vážený pane doktore, zahájení očkování v 9. týdnu věku je v pořádku, zvolené vakcíny také. Vyhláška uvádí „zhojenou reakci“. Nicméně není známo nic o tom, že by rutinní vakcíny jakkoli interferovaly s BCG vakcínou a v zemích, kde se stále ještě očkuje rutinně BCG se ostatní vakcíny nijak neodkládají.

Sońa Nevrklová

Dobrý den, prosím Vás mám takový dotaz. Syn předčasně narozen v 32 týdnu 8.2.2016. Syn plánované očkování ve schématu 2+1 1.dávka Infarix hexa 21.4.2016 2. dávka Infarix hexa 21.6.2016 syn měl od června 2016 dlouhodobě problémy salmonela, campylobakter, salmonela a pořád dokola se to střídalo. Nyní je již bez potíží a chtěli bychom doočkovat. Je možné po tak dlouhé době (skoro po 2 letech) dát 3 dávku Hexy? Bude to mít ještě účinnost? Nebo se musí začít očkovat znovu celé schéma? Bylo mi řečeno, že po tak dlouhé době se musí očkovat znovu celé schéma Syn by měl jít teď v září do školky, ale bez očkování mi ho nevezmou. Dá se to nějak obejít, aby mi syna vzali i bez očkování? Případně napsat něco do lék. zprávy? Velice děkuji Nevrklová S.

MUDr. Daniel Dražan
2.8.2018

Obcházet očkování znamená vystavovat Vaše dítě zbytečnému riziku. Očkování je primárně důležité pro jeho zdraví, ne proto, aby ho vzali do školky. Všechna onemocnění, které jste vyjmenovala, neměla být důvodem k odkladu vakcinace o více než rok. Pokud nechcete, aby získával další zbytečná infekční onemocnění, měl by se očkovat co nejdříve. Indikovány jsou tyto očkovací látky (pokud nebyl dříve očkován): 2 dávky Infanrix Hexa v intervalu 6 měsíců mezi dávkami, 1 dávka pneumokokové vakcíny, MMR vakcína (proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím), vakcína proti planým neštovicím (pokud je již neprodělal jako další k těm, které jste jmenovala), vakcína proti chřipce (2 dávky na podzim) a očkování proti meningokokům, hepatitidě A a klíšťové encefalitidě ve standardních schématech.

Ivana Pálková

Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat, jaky nazor mate na ockovani proti pneumokokum? Doporucil/nedoporucil byste toto ockovani? Mam 4 mesicniho syna a zvazuji, zda ho nechat ockovat vakcinou Prevenar 13. Do jakeho mesice je nutne zacit s ockovanim tak, aby pojistovna cast za vakcinu a aplikaci uhradila. Dekuji za Vasi odpoved.Pálková

MUDr. Daniel Dražan
2.8.2018

Pneumokokové infekce mohou být pro dítě velmi závažné a v krajním případě je mohou ohrozit i na životě. Všechny malé děti by měly být proti pneumokokům očkované. První dávka by se měla podat ve 2 měsících věku. Váš syn by tedy měl být očkován co nejdříve. Čím později vakcínu dostane, tím déle bude vystaven zbytečnému riziku toto onemocnění získat.

Hana klocová

Dobrý den, mám 3letou dceru a uvažuji o očkování proti meningokokům. Chtěla bych se zeptat, jakou vakcínu zvolit, jestli jen proti některým typům nebo proočkovat dceru kompletně všemi? Pokud proočkovat na všechny typy, není to velká zátěž pro dítě? Děkuji

MUDr. Daniel Dražan
15.7.2018

Dobrý den, v dnešní době lze chránit před všemi meningokokovými skupinami. Bakterie N. meningititidis (meningokok) se podle svých povrchových struktur dělí na tzv. skupiny, z nichž celosvětově převážnou většinu infekcí způsobují skupiny A, B, C, W a Y. V České republice je více než polovina případů způsobena skupinou B, většinu zbývajících případů způsobuje C, ojedinělé jsou skupiny W a Y a skupina A se u nás prakticky nevyskytuje. Děti je možné očkovat vakcínami proti meningokoku B, C nebo kombinovanou vakcínou proti ACWY. Pokud chcete své dceři poskytnou maximální ochranu, můžete ji naočkovat vakcínami proti B a C nebo proti B a ACWY (mezi vakcínami C a ACWY je minimální rozdíl, riziko pro 3-leté dítě získat onemocnění způsobené skupinami AWY je zanedbatelné, 4-vakcína ACWY je o pár set korun dražší). 4-vakcína ACWY i C vakcína se dávají v 1 dávce. Vakcína proti meningokoku B se dává ve 2 dávkách a je podstatně dražší. Vakcíny je možné aplikovat současně (B a C nebo B a ACWY) nebo i s jakoukoli jinou vakcínou.

Jaká očkování jsou pro Vás vhodná?

Otestujte se
Poradna lékaře
Kateřina Horynová

Dobrý den. Prosím mám dotaz ohledně syna 10.let.Syn byl očkován v 5.letech (zaškrt, tetanus,černý kašel) povinné očkování a týden po očkování doma zkolaboval, upadl do bezvědomí, musela přijet rychlá záchranná služba. V nemocnici vyšetření nic neprokázalo.Nikdo nám tedy ani nepotvrdil ani nevyvrátil, že je to díky očkování.Po 4.měsicích od očkování syn prodělal černý kašel. 2 roky na to syn prodělal mononukleozu, našli mu nedomykavost chlopně a pak bohužel i astma... Letos ho čeká další povinné očkování v 10-11let máme strašný strach o syna. Prosím poradíte jak to řešit dále? Děkuji Horynová.

MUDr. Daniel Dražan

Vážená paní Horynová, obávám se, že z Vaší otázky nelze další postup ohledně vakcíny proti tetanu-záškrtu-černému kašli-dětské obrně přesně stanovit. V případě tzv. encefalopatie po očkování v 5 letech (porucha vědomí, křeče), která nemá stanovenu jinou příčinu a ke které došlo během 7 dní od vakcinace, je další dávka vakcíny kontraindikována (tedy nesmí se podat). Nicméně pokud se jednalo jen o krátkou ztrátu vědomí týden po vakcinaci (která velmi pravděpodobně nebyla příčinou), vakcínu je možné podat. Bez znalosti dokumentace se k této otázce nedá přesněji vyjádřit. Váš syn by měl být řádně očkovaný ostatními vakcínami, tedy měl by mít za sebou 2 dávky MMR vakcíny (proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím), pokud neprodělal plané neštovice, měl by proti nim být očkován, určitě proti chřipce, klíšťové encefalitidě a hepatitidě A.

Soutěž

Soutěž o digitální teploměr
Soutěž o digitální teploměr

V říjnové soutěži budeme hrát o digitální teploměr.